Står du i vårdkö för besvär med fot/fotled? Då kan vi hjälpa dig. Läs mer här.

Efter operation

Efter operation

Efter operationen bör du åka hem direkt från oss och vila. Vi rekommenderar att du blir hämtad och få lite hjälp eftersom att du ska sitta med din fot i högläge så mycket som möjligt. Reglerna för ersättning för hemresa varierar mellan olika försäkringsbolag. Kontakta ditt bolag innan operationen så att du vet vad som gäller för dig.

Mjukt förband
Om du inte får gips får du ett mjukt förband. Närmast huden får du ett operationsförband som helst ska sitta på tills stygnen tas bort efter cirka två veckor. Om det blöder igenom när du är nyopererad, förstärker du själv förbandet med ytterligare kompresser och elastisk linda. Om förbandet är blodigt, blir mycket smutsigt eller vått, kan det senare byta ut det under rena förhållanden.

Gips
Gips kan ibland och trycka och skava och är sällan helt bekväma men det ska inte göra ont och kännas som att det skaver sår på foten, om du misstänker skavsår hör av dig till oss på kontorstid för råd. Känns gipset för litet vilket är ganska vanligt om foten svullnar, sätt upp foten högt (över hjärthöjd) och vila. Eftersom när foten svullnar av och musklerna minskar så blir gipset lite för stort, det fyller ändå sin funktion. Mer information finns i gipsföreskrifterna.

Ortos
Ortos en plaststövel som sätts på med kardborreband och som kan tas av vid dusch och när du sover, hör dig för vilka regler som gäller för dig. Med stöveln följer två stycken mjuka strumpor som tvättas och byts varje dag, allt för att minska risken för sårproblem.

Kryckor
Om du får belasta behövs som regel inga kryckor åtminstone inte inomhus. Måste du gå längre sträckor eller om du opererar bägge fötterna så kan kryckor vara bra, gåstavar kan också vara ett alternativ. Kryckor är ett bra hjälpmedel för att avlasta foten, få bättre balans och ibland när man inte kan eller får belasta på foten är det ett måste för att ta sig fram.

Ha gärna två kryckor för bästa stöd. Det finns broddar att sätta på under den hala årstiden. Kryckor kan köpas hos oss och kommer du via ett försäkringsbolag så betalar ofta dom för kryckorna.

Belasta/Skor
Oftast får man gå på foten och belasta så mycket som smärtan tillåter, använd i början den sandal du får av oss. Så fort du tagit stygnen kan du börja med andra skor, vanligtvis är en mjuk gymnastiksko bäst i början.

Övrigt
Om du uppskattar ditt hjälpbehov som extra stort efter operationen måste du kontakta biståndshandläggaren på din hemort för eventuell hemhjälp.

Toalettförhöjning, duschpall, rollator eller betastöd kan du också få hjälp med av arbetsterapeut på din vårdcentral.

Svullnad
Alla nyopererade fötter svullnar länge, mest i början och ibland i flera månader. Sitt med foten i högläge och höj gärna fotändan i sängen (lägg kudde under madrassen) speciellt första veckan. Högläge minskar också smärtan efter operationen. Använd stödstrumpor så fort du kan eller ha fot och underben lindade så länge svullnaden kvarstår.

Stödstrumpor
Motverkar effektivt svullnad, minskar smärta och ökar välbefinnandet efter operationen. Är bra att ta på så fort det går, oftast när man tagit bort stygnen efter ca 2 veckor. Finns att köpa på apotek, i sjukvårdsaffärer och välsorterade strumpbutiker.

Hygien
Håll förband/gips torrt och rent, skydda med plast vid dusch. Speciella plastskydd finns att köpa på apotek och i sjukvårdsaffärer men en plastkasse och silvertejp går lika bra. Man kan duscha eller bada hela foten när såret är helt läkt.

Stygn
Om du inte är gipsad så ska stygnen tas bort efter ca 2 veckor, det görs antingen hos oss eller hos din lokala distriktssköterska. Är du gipsad följer du de instruktioner du får av oss efteroperation.

Sår
Om du inte är gipsad så ska stygnen tas bort efter ca 2 veckor, det görs antingen hos oss eller hos din lokala distriktsköterska. Är du gipsad följer du de instruktioner du får av oss efter operationen.

Stift
Om du har stift i en tå ska du skydda stiftet så du inte av misstag drar ut det och så du inte gör illa dig själv på den vassa stiftänden.

Stift som sticker ut brukar tas bort efter 4-5 veckor, det görs på mottagningen och går fort och brukar inte göra ont, är du orolig för detta kan det vara bra att ta en värktablett i god tid innan.

Läkemedel
Lokalbedövningen du får vid operationen verkar i 6-8 timmar, innan bedövningen släpper bör du påbörja smärtlindrande behandling och vila med foten i högläge. Behovet av smärtlindring varierar, oftast behövs regelbunden smärtlindring några dagar men du kan ha ont längre tid. Recept på värktabletter skrivs ut inför operation och bör hämtas på apotek innan din operation. Oftast kan man fortsätta sin vanliga medicinering, vid tveksamhet fråga din läkare.

Värktabletter
Vanligtvis ges: Tablett Alvedon 500 mg 2 tabletter 4 gånger om dagen som bas, därtill kan man lägga en morfinliknande värktablett 5 mg morgon och kväll, denna kan dubbleras initialt om den smärtlindrande effekten uteblir. Mycket morfinpreparat ger ofta illamående. Alla dessa tabletter i kombination med att man sitter mycket stilla ger ofta som biverkan förstoppning, förebygg detta med kost exempelvis linfrö, katrinplommon och vid behov läkemedel mot förstoppning. Antiinflammatoriska läkemedel kan ibland också kombineras för ökad effekt.

Proppförebyggande
Om du fått proppförebyggande sprutor ska dessa tas en gång om dagen tills alla är slut.

Antibiotika
Antibiotika ges som behandling mot infektion, påverkar också våra tarmbakterier och ger som följd ont och ibland lös mage. Förebyggs genom att tillföra föda med exempelvis lactobaciller.

Sjukskrivning
Sjukskrivningens längd varierar med vilket slags arbete du har och vilket ingrepp som utförts men ofta behövs minst 2 veckors vila. Tungt stående/gående arbete kräver längre sjukskrivning. Sjukskrivning kan bytas ut mot taxiresor till och från arbetet, detta markeras på ditt sjukintyg och du får själv kontakta din arbetsgivare som betalar första 2 veckorna och Försäkringskassan därefter.

Bilkörning
Du bör vänta med att köra bil tills du slutat med starka värktabletter och tills du har kraft och funktion i din fot för att manövrera pedalerna. Har du automatväxlad bil kan du som regel köra betydligt tidigare.

Kontroller efter operation
Oftast kommer du tillbaka till din läkare 6 veckor efter operationen.

Eventuella komplikationer
Den vanligaste komplikationen är infektion, denna är oftast ytlig och kräver endast sårvård och undantagsvis antibiotika. Djup infektion är mycket ovanligt vid denna typ av operation. Mindre nervpåverkan med känselbortfall i operationsområdet förekommer. Blodpropp är ovanligt och motverkas med rörelseträning och högläge.

Om du misstänker en komplikation, hör av dig till oss.

FotCenter Stockholm
info.stockholm@fotcenter.nu
08-572 343 80

FotCenter Göteborg
info.goteborg@fotcenter.nu
031-389 62 90