Står du i vårdkö för besvär med fot/fotled? Då kan vi hjälpa dig. Läs mer här.
Hälseneinsertalgi
Hälseneinsertalgi – Inflammation i hälsenefästet
Inledning
Achillesinsertalgi är en inflammation i hälsenans infästning i hälbenet och ofta inflammation i slemsäckarna runt fästet och en benpåbyggnad med ökad kontur av hälbenet.
Symtom
Symtomen har en tydlig koppling till fysisk aktivitet, framför allt löpning och racketsporter. Ont och svullnad runt hälsenefästet vid belastning, morgonstelhet, igångsättningssmärtor och ont efter träning/ansträngning är typiska symtom. Skor som trycker på hälen kan vara en del i uppkomstmekanismen.
Diagnostik
Diagnostiken är klinisk, man finner vid undersökning ett ömmande, uppdrivet fäste ofta med inflammation. Röntgen och ibland MRT kan vara av värde inför en eventuell operation.
Behandling utan operation
Träning och smärtbehandling rekommenderas alltid som primär behandling, helst då ledd av fysioterapeut i minst tre månader. Aktiv vila från smärtutlösande aktiviteter, att anpassa skor, använd skor med mjuk hälkappa och/eller lästa ut skor hos skomakare är också bra.
Behandling med operation
Blir aktuell först när icke kirurgisk behandling provats och när man på röntgen ser en prominent benutväxt sk Haglunds deformitet och ibland kalk i hälsenefästet. Ofta görs operationen i bukläge med narkos, man mejslar av det bakre hörnet på hälen, tar bort förkalkningar och de inflammerade slemsäckarna. För att komma åt lossas ofta en del av hälsenefästet och gips/orthos behövs därför efter operationen under läkningstiden.
För ytterligare detaljer se ”Kallelse till operation”
Efter operation
Vårdtid
Vanligtvis görs detta som dagoperation, dvs man åker hem samma dag.
Gips
På operationsavdelningen får du gips med sula som är avtagbar. Ibland kan gips bytas ut eller ersättas med orthos/bandage. Om du har orthos får du i regel ta av denna och rörelseträna fotleden. På grund av svullnad i foten kan gipset trycka och göra ont, lägg då i första hand upp foten i högläge, om smärtan inte minskar kontakta FotCenter. Om gipset skaver så det känns som skavsår, kontakta FotCenter på kontorstid för ställningstagande till gipsbyte. Mot slutet av gipstiden sitter gipset lösare det spelar oftast ingen roll.
Belasta
Vanligtvis får du belasta.
Hygien/Dusch
Håll gips torrt och rent, skydda med plast vid dusch. Speciella plastskydd finns också att köpa på Apotek och i sjukvårdsaffärer.
Läkemedel
Behovet av smärtlindring varierar och är individuellt. Kombinationsbehandling med antiinflamatoriskt läkemedel är vanligt, värktabletter kan minskas och bara tas vid behov efter några dagar. Recept på tabletter skrivs ut vid operationen och kan hämtas på apoteket. Oftast kan man fortsätta sin vanliga medicinering, vid tveksamhet fråga din läkare.
Stygn
Stygnen tas bort ca 3 veckor efter operationen.
Svullnad
Alla nyopererade fötter svullnar länge, ibland flera månader. Sitt med foten i högläge och höj gärna fotändan i sängen (lägg kudde under madrassen) speciellt första veckan. Högläge minskar också smärtan efter operationen. Använd stödstrumpor efter avgipsning eller ha fot och underben lindade så länge svullnaden kvarstår.
Sjukskrivning
Sjukskrivningens längd varierar beroende på typ av ingrepp och vilket slags arbete man har och ofta behövs kortare vila med foten i högläge. Tungt stående/gående arbete kräver ofta upp till 6 veckors sjukskrivning.
Kontroller efter operation
Första återbesök är efter 2-3 veckor med sårkontroll, borttagande av stygn och av- eller omgipsning. Gipset kan ibland ersättas av orthos. Efter ca 6 veckor är det lämpligt med sjukgymnasik.
Komplikationer
Den vanligaste komplikationen är infektion, denna är oftast ytlig och kräver endast sårvård och endast ibland antibiotika. Djup infektion är mycket ovanligt. Om du misstänker infektion (mer ont, feber, allmän sjukdomskänsla) kontakta ortopedmottagningen. Mindre nervpåverkan med känselbortfall i operationsområdet förekommer. Blodpropp är ovanligt och motverkas med rörelseträning, belastning och högläge.
Om det uppstår besvär efter operationen
Kontakta i första hand din behandlande klinik:
FotCenter Stockholm 08-572 343 80
FotCenter Göteborg 031-389 62 90