Står du i vårdkö för besvär med fot/fotled? Då kan vi hjälpa dig. Läs mer här.
Hallux Rigidus
Hallux Rigidus / Artros i stortåleden
Klicka på bilden för att förstora
Inledning
Hallux rigidus betyder stel stortå och beror på broskförslitning eller artros i stortåns grundled. Ledbrosket är ledens glidyta, när detta förstörs stelnar stortån och det bildas benpålagringar och åsar runt leden.
Orsak
Det finns flera orsaker till artros. En del sjukdomar exempelvis reumatism förstör ledbrosket. Skador och infektioner kan också förstöra glidytorna, men ärftlighet är nog vanligast. Stortåleden är vanligaste stället för artros i foten.
Symtom
I början sitter smärtan framför allt på ovansidan av stortåleden, särskilt vid avveckling och frånskjutet av steget. I ett senare skede kan det börja göra ont runt hela leden, även på undersidan. Ibland tillkommer vilovärk, rodnad och svullnad. Till och från kan knölen bli inflammerad, den blir då röd och varm och ger ännu mer besvär.
Diagnostik
För diagnos krävs förutom undersökning en vanlig belastad skelettröntgen.
Behandling utan operation
Behandlingen består i början av skojustering exempelvis stel ”rullsula”, detta kan man få hjälp med i sportaffärer, ortopediska verkstäder eller liknande. Sulan gör att det är lättare att avveckla steget och symtomen minskar. Man kan också prova skor med stel sula exempelvis vandringskängor och MBT-skor.
Har man värk och svullnad kan inflammationsdämpande mediciner lindra besvären. Det finns ingen behandling som botar grundsjukdomen.
Behandling med operation
Operationen görs vanligtvis i lokalbedövning som ett dagkirurgiskt ingrepp och tar 20-40 minuter. Din behandlande läkare får efter granskning av röntgenbilderna i samråd med dig föreslå den bästa behandlingen. Vi kan i dagsläget inte byta ut leden.
I tidigt skede kan man ibland bara avlägsna benpålagringarna, det brukar vara effektivt om det är stora pålagringar i leden på ovansidan av grundleden.
Ibland görs en förskjutning av ledhuvudet. Man får då lättare att avveckla steget och ibland ökar rörligheten något.
Om förslitningen är kraftig gör man en steloperation av stortåns grundled. Man tar då bort den lilla men ofta smärtsamma rörlighet som finns kvar i leden. Med en stelopererad led kan du gå obehindrat.
Operationen avslutas med att foten lindas med stort mjukt bandage och du får en sandal. Innan hemgång får du träffa din läkare för mer information om ingreppet och frågor besvaras. Efter operationen ska du vila med foten i högläge i cirka 1 timme och du får någonting att dricka.
Efter operationen
Förband
Närmast huden har du ett operationsförband, som helst ska sitta på tills stygnen tas bort efter cirka två veckor. Om det blöder igenom när du är nyopererad, förstärk förbandet med ytterligare kompresser och elastisk linda. Om förbandet är blodigt, blir mycket smutsigt eller vått kan det bytas under rena förhållanden.
Belasta/Skor
Oftast får man gå på foten och belasta så mycket som smärtan tillåter, använd i början den sandal du får av oss. Så fort man tagit stygnen kan man börja med andra skor, vanligtvis är en mjuk gymnastiksko bäst i början. Kryckor behövs oftast inte utom när man opererar bägge fötter samtidigt.
Hygien / Dusch
Håll förbandet torrt och rent, skydda med plast vid dusch. Man kan duscha eller bada hela foten när såret är helt läkt.
Läkemedel
Lokalbedövningen du får vid operationen verkar i 6-8 timmar, innan bedövningen släpper bör man påbörja smärtlindrande behandling och vila med foten i högläge. Behovet av smärtlindring varierar, oftast behövs regelbunden smärtlindring några dagar men en del har ont längre tid. Recept på värktabletter skrivs ut vid operationen och kan hämtas på apotek. Oftast kan man fortsätta sin vanliga medicinering, vid tveksamhet fråga din läkare.
Stygn
Efter ca 2 veckor tar man bort stygnen antingen på din mottagning eller hos distriktssköterskan.
Svullnad
Alla nyopererade fötter svullnar länge, ibland flera månader. Sitt med foten i högläge och höj gärna fotändan i sängen (lägg kudde under madrassen) speciellt första veckan. Högläge minskar också smärtan efter operationen. Använd stödstrumpor så fort du kan eller ha fot och underben lindade så länge svullnaden kvarstår.
Sjukskrivning
Sjukskrivningens längd varierar beroende på typ av ingrepp och vilket slags arbete man har men ofta behövs minst 2 veckors vila. Tungt stående/gående arbete kräver ofta 6-8 veckors sjukskrivning.
Kontroller efter operation
Oftast kommer man tillbaka till sin läkare efter 6-8 veckor för kontroll ibland med röntgen, ett bra tillfälle att få svar på ytterligare frågor.
Komplikationer
Den vanligaste komplikationen är infektion, denna är oftast ytlig och kräver endast sårvård och undantagsvis antibiotika. Djup infektion är mycket ovanligt vid denna typ av operation. Mindre nervpåverkan med känselbortfall i operationsområdet förekommer. Blodpropp är ovanligt och motverkas med rörelseträning och högläge.
Om det uppstår besvär efter operationen
Kontakta i första hand din behandlande klinik:
FotCenter Stockholm: 08 572 343 80
FotCenter Göteborg: 031 389 62 90