Står du i vårdkö för besvär med fot/fotled? Då kan vi hjälpa dig. Läs mer här.
Smärtsam plattfothet – Tibialis posterior
Inledning
Sjuklig/smärtsam plattfothet drabbar oftast medelålders eller äldre personer och oftare kvinnor. De med reumatiska och neurologiska sjukdomar är överrepresenterade. Det finns flera medfödda orsaker till plattfothet. Man kan också vara plattfotad utan att ha några besvär.
Symptom
De vanligaste symtomen är belastningssmärta och olika grader av felställning.
Besvären börjar på fotens insida och övergår senare även till fotens utsida när plattfotheten blivit uttalad. Med tiden stelnar foten i ett snett läge och resulterar ofta i broskförslitning/artros i foten.
Diagnostik
Utredningen startar alltid med en belastad röntgen.
Ibland kompletteras utredningen med skiktröntgen eller MRI.
Behandling utan operation
Man börjar alltid behandlingen utan operation.-Sjukgymnastik med träning för att stärka fotens muskulatur och balans.
-Ortopedtekniska hjälpmedel (skor, inlägg, bandage)
-Värktabletter och/eller antiinflammatoriska läkemedel.
-Avlastning med käpp eller krycka.
Hjälper inte ovanstående behandling kan man överväga operation.
Behandling med operation
Mindre och rörlig felställning opereras med ledbevarande skelettingrepp och förstärkning av senor. Större felställningar ofta i kombination med broskförslitning kräver någon form av steloperation. Val av metod sker i samråd mellan patient och kirurg. Vanligtvis kvarstannar man någon natt efter operationen.
Förberedelser inför operation
Hjälpmedel
Om du har problem att klara dig hemma med att ta dig i och ur säng, upp och ner från toalett/stol, tvätta dig eller klä på dig ta kontakt med arbetsterapeut/biståndsbedömare på din vårdcentral före operationen för att du skall få de hjälpmedel du kan tänkas behöva efter din operation. De hjälpmedel som kan komma ifråga är toalettförhöjning, duschpall, rollator, kryckor, betastöd eller transportrullstol.
Hemhjälp
Om du tror dig behöva hjälp i hemmet och inte har anhöriga, kontakta biståndsbedömare på din vårdcentral.
Efter operation
Gips
På operationsavdelningen får du en gips. Du får en sula under gipset som är avtagbar. På grund av svullnad i foten kan gipset trycka och göra ont, lägg i första hand då upp foten i högläge, om smärtan inte minskar kontakta din mottagning.Om gipset skaver så det känns som skavsår, kontakta mottagningen på kontorstid för ställningstagande till gipsbyte. Mot slutet av gipstiden sitter gipset lösare det spelar oftast ingen roll.
Gipstid
Ledbevarande kirurgi: 6 veckor.
Steloperation: Gips och/eller ortos 10-12 veckor.
Belasta
Man får vanligtvis belasta till smärtgränsen direkt efter operationen detta avgörs av operatören.
Hygien/Dusch
Håll gips torrt och rent, skydda med plast vid dusch, enklast är plastkasse och silvertejp men speciella plastskydd finns också att köpa på apotek och i sjukvårdsaffärer
Läkemedel
Behovet av smärtlindring varierar och är individuellt. De flesta patienter har en smärtkateter och får god smärtlindring direkt efter operationen. Fortsatt smärtlindring består av en kombination av läkemedel som minskas och bara tas vid behov efter några dagar. Recept på värktabletter skrivs ut och kan hämtas på apotek. Oftast kan man fortsätta sin vanliga medicinering, vid tveksamhet fråga din läkare.
Stygn
Stygn tas bort vid återbesöket på mottagningen 2-3 veckor efter operationen, ofta byts då gips till ortos (plaststövel).
Svullnad
Alla nyopererade fötter svullnar länge, ibland flera månader. Sitt med foten i högläge och höj gärna fotändan i sängen (lägg kudde under madrassen) speciellt första veckan. Högläge minskar också smärtan efter operationen. Använd stödstrumpor efter avgipsning eller ha fot och underben lindade så länge svullnaden kvarstår.
Sjukskrivning
Sjukskrivningens längd varierar beroende på typ av ingrepp och vilket slags arbete man har men ofta behövs minst 2 veckors vila. Tungt stående/gående arbete kräver ofta 3-4 månaders sjukskrivning.
Kontroller efter operation
Första återbesök till sjuksköterska är efter 2-3 veckor med avgips, sårkontroll och borttagande av stygn. Gips ersätts med ortos.Efter 6 veckor är det återbesök till läkare med kontroll och röntgen. För stelopererade patienter avgörs efter röntgen om belastning är tillåtet. Efter avslutad immobilisering kan det vara motiverat med sjukgymnastrehabilitering.
Komplikationer
Den vanligaste komplikationen är infektion, denna är oftast ytlig och kräver endast sårvård och ibland antibiotika. Djup infektion är mycket ovanligt. Om du misstänker infektion (mer ont, feber, allmän sjukdomskänsla) kontakta mottagningen.Mindre nervpåverkan med känselbortfall i operationsområdet förekommer.
Blodpropp är ovanligt och motverkas med rörelseträning och högläge, detta instruerar sjukgymnasten dig om på vårdavdelningen. Du får också en daglig förebyggande blodproppsspruta.
Om det uppstår besvär efter operationen
Kontakta i första hand din behandlande klinik:
FotCenter Stockholm 08 572 343 80
FotCenter Göteborg 031 389 62 90
Inledning
Skräddarknuta eller bunionette innebär en bred framfot med knöl på lilltåsidan. Orsaken är inte klarlagd men det finns en stor ärftlighetsfaktor.
Symptom
Knölen ger besvär i skor med ont, värk, skav och även sår. Till och från kan knölen bli inflammerad, den blir då röd och varm och ger ännu mer besvär.
Diagnostik
Det räcker med ovan nämnda symtom och undersökning.
Ofta görs också en vanlig belastad skelettröntgen innan operationen.
Behandling utan operation
Innan operation är aktuellt bör man prova skor med bredare läst.
Behandling med operation
Operationen görs vanligtvis i lokalbedövning som ett dagkirurgiskt ingrepp och tar 20-40 minuter.
Det finns ett flertal operationsmetoder som alla strävar efter att få en bestående smal fot och rakare stortå, val av metod görs av operatören i samråd med patienten. Vid operationen fixerar man ofta benet med stift eller skruv.
Operationen avslutas med att foten lindas med stort mjukt bandage och du får en sandal. Innan hemgång får du träffa din läkare för mer information om ingreppet och frågor besvaras. Efter operationen ska du vila med foten i högläge i cirka 1 timme och du får någonting att dricka.
Efter operationen
Förband
Närmast huden har du ett operationsförband, som helst ska sitta på tills stygnen tas bort efter cirka två veckor. Om det blöder igenom när du är nyopererad, förstärk förbandet med ytterligare kompresser och elastisk linda. Om förbandet är blodigt, blir mycket smutsigt eller vått kan det bytas under rena förhållanden.
Belasta/Skor
Oftast får man gå på foten och belasta så mycket som smärtan tillåter, använd i början den sandal du får av oss. Så fort man tagit stygnen kan man börja med andra skor, vanligtvis är en mjuk gymnastiksko bäst i början. Kryckor behövs oftast inte utom när man opererar bägge fötter samtidigt.
Hygien/Dusch
Håll förbandet torrt och rent, skydda med plast vid dusch. Man kan duscha eller bada hela foten när såret är helt läkt.
Läkemedel
Lokalbedövningen du får vid operationen verkar i 6-8 timmar, innan bedövningen släpper bör man påbörja smärtlindrande behandling och vila med foten i högläge.
Behovet av smärtlindring varierar, oftast behövs regelbunden smärtlindring några dagar men en del har ont längre tid. Recept på värktabletter skrivs ut vid operationen och kan hämtas på apotek.
Oftast kan man fortsätta sin vanliga medicinering, vid tveksamhet fråga din läkare.
Stygn
Efter ca 2 veckor tar man bort stygnen antingen på din mottagning eller hos distriktssköterskan.
Svullnad
Alla nyopererade fötter svullnar länge, ibland flera månader. Sitt med foten i högläge och höj gärna fotändan i sängen (lägg kudde under madrassen) speciellt första veckan.
Högläge minskar också smärtan efter operationen. Använd stödstrumpor så fort du kan eller ha fot och underben lindade så länge svullnaden kvarstår.
Sjukskrivning
Sjukskrivningens längd varierar beroende på typ av ingrepp och vilket slags arbete man har men ofta behövs minst 2 veckors vila. Tungt stående/gående arbete kräver upp till 6 veckors sjukskrivning.
Kontroller efter operation
Oftast kommer man tillbaka till sin läkare 6 veckor efter operationen.
Komplikationer
Den vanligaste komplikationen är infektion, denna är oftast ytlig och kräver endast sårvård och undantagsvis antibiotika. Djup infektion är mycket ovanligt vid denna typ av operation.
Mindre nervpåverkan med känselbortfall i operationsområdet förekommer. Blodpropp är ovanligt och motverkas med rörelseträning och högläge.
Om det uppstår besvär efter operationen
Kontakta i första hand din behandlande klinik:
FotCenter Stockholm 08 572 343 80
FotCenter Göteborg: 031 389 62 90
Postoperativ träning framfot
- Det här programmet är utformat av FotCenters kirurger och fysioterapeuter.
- Det innehåller skonsamma övningar som påskyndar återhämtningen efter operation. Övningarna minskar svullnad och ökar fotens funktion.
- Vänta 48 timmar efter din operation innan du börjar med programmet.
- Träna en övning varje vaken timme.
- Börja med små rörelser som övningarna för cirkulation och rörlighet.
- För att minska svullnad i foten, placera den högt under dagen och på kvällen, tex i soffan.
Om du har fått ett stift inopererat och någon av övningarna i häftet irriterar operationsområdet kan du undvika just den övningen.
Övningar att göra första veckan efter operation:
Övningar att göra sittandes efter 7 dagar:
Nervknuta i framfoten – Mortonsneuralgi
Definition
Morton är en smärtsam nervknuta i framfoten vanligtvis mellan 3:e- 4:e tån. Orsaken till besvären är okänd och vanligare hos kvinnor än män.
Symtom
Ilande nervsmärta, med utstrålning i tårna, smärtan är mest uttalad när man har skor på sig men förkommer också barfota. Ibland kan man få känselbortfall ut i tårna.
Diagnostik
Typiska symtom och vanlig belastad skelettröntgen räcker som utredning. Undantagsvis görs magnetröntgen.
Behandling utan operation
I första hand bör man prova skor med bredare läst och eventuellt hålfotsinlägg med främre pelott som lyfter framfoten, dessa provas ut på ortopedtekniska firmor, sjukvårdsaffärer och vissa sportbutiker.
Behandling med operation
Operationen görs vanligtvis i lokalbedövning som ett dagkirurgiskt ingrepp och tar 20-30 minuter. Vid operation tar man bort den ömmande nervknutan, oftast opererar man från fotsulan.
Operationen avslutas med att foten lindas med stort mjukt bandage och du får en sandal. Innan hemgång får du träffa din läkare för mer information om ingreppet och frågor besvaras. Efter operationen ska du vila med foten i högläge i cirka 1 timme och du får någonting att dricka.
Efter operationen
Förband
Närmast huden har du ett operationsförband, som helst ska sitta på tills stygnen tas bort efter cirka två veckor. Om det blöder igenom när du är nyopererad, förstärk förbandet med ytterligare kompresser och elastisk linda. Om förbandet är blodigt, blir mycket smutsigt eller vått kan det bytas under rena förhållanden.
Belasta/Skor
Oftast får man gå på foten och belasta direkt i den sandal du får av oss. Så fort man tagit stygnen och foten svällt av kan man börja med andra skor, vanligtvis är en mjuk gymnastiksko bäst i början. Kryckor behövs oftast inte utom när man opererar bägge fötter samtidigt
Hygien/Dusch
Håll förbandet torrt och rent, skydda med plast vid dusch. Man kan duscha eller bada hela foten när såret är helt läkt.
Läkemedel
Lokalbedövningen du får vid operationen verkar i 6-8 timmar, innan bedövningen släpper bör man påbörja smärtlindrande behandling och vila med foten i högläge. Behovet av smärtlindring varierar, oftast behövs smärtlindring några dagar. Recept på värktabletter skrivs ut vid operationen och kan hämtas på apoteket. Oftast kan man fortsätta sin vanliga medicinering, vid tveksamhet fråga din läkare.
Stygn
Efter ca 2 veckor tar man bort stygnen, antingen på din mottagning eller hos Distriktssköterskan.
Svullnad
Alla nyopererade fötter svullnar länge, ibland flera månader. Sitt med foten i högläge och höj gärna fotändan i sängen (lägg kudde under madrassen) speciellt första veckan. Högläge minskar också smärtan efter operationen. Använd stödstrumpor så fort du kan eller ha fot och underben lindade så länge svullnaden kvarstår.
Sjukskrivning
Sjukskrivningens längd varierar beroende på typ av ingrepp och vilket slags arbete man har men ofta behövs minst 2 veckors vila. Tungt stående/gående arbete kräver ibland längre sjukskrivning.
Komplikationer
Den vanligaste komplikationen är infektion, denna är oftast ytlig och kräver endast sårvård och ibland antibiotika. Djup infektion är mycket ovanligt vid denna typ av operation. Mindre nervpåverkan med känselbortfall i operationsområdet förekommer. Blodpropp är ovanligt och motverkas med rörelseträning och högläge.
Om det uppstår besvär efter operationen
Kontakta i första hand din behandlande klinik:
FotCenter Stockholm: 08 572 343 80
FotCenter Göteborg: 031 389 62 90
Nageltrång
Inledning
Nageltrång innebär att kanten på nageln tränger ner i nagelfalsen och orsakar smärta och en mer eller mindre grad av infektion. Det är vanligast på stortån men kan förekomma på alla naglar.
Orsak
Det finns olika orsaker till nageltrång, en del har breda naglar som växer in i nagelbandet och ger upphov till småsår. Skador mot nagel och nagelband kan starta en infektion och hur man sköter/klipper sina tånaglar spelar också stor roll.
Symptom
Ont, infektion med svullnad, var och sårbildning i nagelkanten och i nagelbandet.
Diagnostik
Diagnostiken är klinisk och kräver ingen ytterligare utredning.
Behandling utan operation
Viktigt att inte klippa nageln i kanterna och att noggrant rengöra. Om besvär uppstår så kan oftast en medicinsk fotvårdare behandla detta. Antibiotika har vanligtvis ingen effekt.
Behandling med operation
Vid återkommande infektioner kan nageln opereras och göras smalare, man tar då också bort nagelanlaget. Operationen görs i lokalbedövning som ett dagkirurgiskt ingrepp och tar cirka 20 minuter. Efter operationen ska du vila foten i högläge cirka 1 timme och du får någonting att dricka innan du går hem.
Hammartå
Inledning
Hammartå betyder krokig tå och är ett samlingsnamn för olika felställningar i småtårnas leder, vanligaste felställningen är den på bilden. Lederna kan vara rörliga eller stela.
Orsak
Det finns många olika orsaker till uppkomsten av hammartår. Många äldre utvecklar hammartår. Dåligt tränade muskler i foten bidrar liksom nervpåverkan och ledsjukdomar. Även missbildningar, olyckor och ärftlighet spelar stor roll.
Symtom
Den böjda tån orsakar skav i skor med förhårdnader och ibland sår både ute på tåtoppen, på tåns ovansida och i fotsulan.
Diagnostik
Ovan nämnda felställning och besvär räcker men ibland behövs en belastad vanlig skelett röntgen.
Behandling utan operation
Innan operation är aktuellt bör rymliga skor med mjukt ovanläder som inte skaver på tårna provas. Det finns också olika typer av avlastning exempelvis filtringar och liktornsplåster som kan minska besvären. Inlägg och främre pelott kan också vara stor hjälp.
Behandling med operation
Operationen görs vanligtvis i lokalbedövning som ett dagkirurgiskt ingrepp. Operationen tar 20-40 minuter beroende på hur många tår man behöver åtgärda.
Det finns framför allt två olika vanliga operationsmetoder.
Vid den ena metoden gör man en ”slinkled” och den andra gör man en stel rak tå. Din behandlande läkare får i samråd med patienten föreslå den bästa behandlingen. Målet med kirurgin är att minska tryckpunkter och fördela belastning.
Ibland får man ett stift i tån som sticker ut och fixerar tån under läkningstiden, stiftet sitter kvar ca 4 veckor. Operationen avslutas med att foten lindas med stort mjukt bandage och du får en sandal. Efter operationen ska du vila med foten i högläge i cirka 1 timme och du får någonting att dricka.
Innan hemgång får du träffa din läkare för mer information om ingreppet och frågor besvaras.
Efter operationen
Förband
Närmast huden har du ett operationsförband, som helst ska sitta på tills stygnen tas bort efter cirka två veckor. Om det blöder igenom när du är nyopererad, förstärk förbandet med ytterligare kompresser och elastisk linda. Om förbandet är blodigt, blir mycket smutsigt eller vått kan det bytas under rena förhållanden.
Stift
Stiftet har ett litet skydd längst ut för att du inte ska göra dig illa, lossnar skyddet kan man tejpa eller linda in stiftet. Glider stiftet ut eller du misstänker inflammation, kontakta mottagningen. Efter läkningstiden dras stiftet enkelt ut på mottagningen.
Belasta/Skor
Oftast får man gå på foten och belasta direkt i den sandal du får av oss. Så fort man tagit stygnen och foten svällt av kan man börja med andra skor, vanligtvis är en mjuk gymnastiksko bäst i början. Kryckor behövs oftast inte utom när man opererar bägge fötter samtidigt.
Hygien/Dusch
Håll förbandet torrt och rent, skydda med plast vid dusch. Man kan duscha eller bada foten när såret är helt läkt.
Läkemedel
Lokalbedövningen du får vid operationen verkar i 6-8 timmar, innan bedövningen släpper bör man påbörja smärtlindrande behandling och vila med foten i högläge. Behovet av smärtlindring varierar, oftast behövs smärtlindring några dagar. Recept på värktabletter skrivs ut vid operationen och kan hämtas på apoteket. Oftast kan man fortsätta sin vanliga medicinering, vid tveksamhet fråga din läkare.
Stygn
Efter cirka 2 veckor tar man bort stygnen antingen på din mottagning eller hos distriktsköterska.
Svullnad
Alla nyopererade fötter svullnar länge, ibland flera månader. Sitt med foten i högläge och höj gärna fotändan i sängen, lägg kudde under minskar också smärtan efter operationen. Använd stödstrumpor så fort du kan eller ha fot och underben lindade så länge svullnaden kvarstår.
Sjukskrivning
Sjukskrivningens längd varierar beroende på ingreppets omfattning och vilket slags arbete man har, ofta behövs minst 2 veckors vila. Tungt stående/gående arbete kräver ofta 6-8 veckors sjukskrivning.
Kontroller efter operation
Återbesök sker efter 4 veckor för att ta ut stiften.
Komplikationer
Den vanligaste komplikationen är infektion. Speciellt när man har ett stift i tån, denna är oftast ytlig och kräver endast sårvård och endast undantagsvis antibiotika. Djup infektion är mycket ovanligt. Mindre nervpåverkan med känselbortfall i operationsområdet förekommer. Blodpropp är ovanligt och motverkas med rörelseträning och högläge.
Om det uppstår besvär efter operationen
Kontakta i första hand din behandlande klinik:
FotCenter Stockholm 08 572 343 80
FotCenter Göteborg: 031 389 62 90
Hälsporre – Plantarfasciit
Plantar fasciit
Är ett smärttillstånd och ibland inflammation under hälen (i bindvävsplattans fäste på hälbenet)
Symtom
Man har belastningssmärta men oftast inte vilovärk. Morgonstelhet och smärta vid första stegen efter vila är ett typiskt symtom. Ofta avtar besvären när man rör sig och är varm men återkommer vid längre tids belastning. Är ofta trycköm i övergången mellan hälben och hålfot.
Diagnostik
Besvären utreds och behandlas av husläkare, kiropraktor, sjukgymnast eller naprapat. Vid typiska besvär och undersökningsfynd behövs ingen ytterligare utredning.
Behandling
Identifiera ev utlösande faktor och eliminera denna.
Alternativ träning.
Skoråd.
Inlägg.
Sjukgymnastbehandling med töjningsövningar för hälarna och fasciia och eventuell tejpning.
Antiinflammatorisk medicinering.
Plantarfasciit läker ut men kan ta lång tid och kirurgi är inget alternativ.
Inledning
Klicka på bilden för att förstora
Hallux valgus betyder sned stortå, stortån vinklas inåt och man får en allt större knöl vid stortåbasen och framfoten blir bredare. Nedsjunket fotvalv ger också en bredare fot och ökande symtom. Hallux valgus är ett av de vanligaste framfotsproblemen och förekommer oftare hos kvinnor än män.
Orsak
Orsaken är inte klarlagd men det finns en stor ärftlighetsfaktor.
Symtom
Knölen vid stortåbasen ger besvär i skor med ont, värk, skav och även sår. Ibland blir stortån så sned att den lägger sig omlott med närmaste tå eller tränger undan småtårna. Till och från kan knölen bli inflammerad, den blir då röd och varm och ger ännu mer besvär.
Diagnostik
Det räcker med ovan nämnda symtom och undersökning. Ofta görs också en vanlig belastad skelettröntgen innan operationen.
Behandling utan operation
Innan operation är aktuellt bör man prova skor med bredare läst och eventuellt hålfotsinlägg med pelott som lyfter framfoten, dessa provas ut på ortopedtekniska firmor, sjukvårdsaffärer och i vissa sportbutiker.
Behandling med operation
Operationen görs vanligtvis i lokalbedövning som ett dagkirurgiskt ingrepp och tar 20-40 minuter. Det finns ett flertal operationsmetoder som alla strävar efter att få en bestående smal fot och rakare stortå, val av metod görs av operatören i samråd med patienten. Vid operationen fixerar men ofta benet med stift eller skruv och ibland en liten märla.
Operationen avslutas med att foten lindas med stort mjukt bandage och du får en sandal. Innan hemgång får du träffa din läkare för mer information om ingreppet och frågor besvaras. Efter operationen ska du vila med foten i högläge i cirka 1 timme och du får någonting att dricka.
Efter operationen
Förband
Närmast huden har du ett operationsförband, som helst ska sitta på tills stygnen tas bort efter cirka två veckor. Om det blöder igenom när du är nyopererad, förstärk förbandet med ytterligare kompresser och elastisk linda. Om förbandet är blodigt, blir mycket smutsigt eller vått kan det bytas under rena förhållanden.
Belasta/Skor
Oftast får man gå på foten och belasta så mycket som smärtan tillåter, använd i början den sandal du får av oss. Så fort man tagit stygnen kan man börja med andra skor, vanligtvis är en mjuk gymnastiksko bäst i början. Kryckor behövs oftast inte utom när man opererar bägge fötter samtidigt.
Hygien/Dusch
Håll förbandet torrt och rent, skydda med plast vid dusch. Man kan duscha eller bada hela foten när såret är helt läkt.
Läkemedel
Lokalbedövningen du får vid operationen verkar i 6-8 timmar, innan bedövningen släpper bör man påbörja smärtlindrande behandling och vila med foten i högläge. Behovet av smärtlindring varierar, oftast behövs regelbunden smärtlindring några dagar men en del har ont längre tid. Recept på värktabletter skrivs ut vid operationen och kan hämtas på apotek. Oftast kan man fortsätta sin vanliga medicinering, vid tveksamhet fråga din läkare.
Stygn
Efter ca 2 veckor tar man bort stygnen antingen på din mottagning eller hos Distriktssköterskan.
Svullnad
Alla nyopererade fötter svullnar länge, ibland flera månader. Sitt med foten i högläge och höj gärna fotändan i sängen (lägg kudde under madrassen) speciellt första veckan. Högläge minskar också smärtan efter operationen. Använd stödstrumpor så fort du kan eller ha fot och underben lindade så länge svullnaden kvarstår.
Sjukskrivning
Sjukskrivningens längd varierar beroende på typ av ingrepp och vilket slags arbete man har men ofta behövs minst 2 veckors vila. Tungt stående/gående arbete kräver upp till 6 veckors sjukskrivning.
Kontroller efter operation
Oftast kommer man tillbaka till sin läkare 6 veckor efter operationen.
Komplikationer
Den vanligaste komplikationen är infektion, denna är oftast ytlig och kräver endast sårvård och undantagsvis antibiotika. Djup infektion är mycket ovanligt vid denna typ av operation. Mindre nervpåverkan med känselbortfall i operationsområdet förekommer. Blodpropp är ovanligt och motverkas med rörelseträning och högläge.
Om det uppstår besvär efter operationen
Kontakta i första hand din behandlande klinik:
FotCenter Stockholm 08 572 343 80
FotCenter Göteborg: 031 389 62 90
Hallux Rigidus / Artros i stortåleden
Klicka på bilden för att förstora
Inledning
Hallux rigidus betyder stel stortå och beror på broskförslitning eller artros i stortåns grundled. Ledbrosket är ledens glidyta, när detta förstörs stelnar stortån och det bildas benpålagringar och åsar runt leden.
Orsak
Det finns flera orsaker till artros. En del sjukdomar exempelvis reumatism förstör ledbrosket. Skador och infektioner kan också förstöra glidytorna, men ärftlighet är nog vanligast. Stortåleden är vanligaste stället för artros i foten.
Symtom
I början sitter smärtan framför allt på ovansidan av stortåleden, särskilt vid avveckling och frånskjutet av steget. I ett senare skede kan det börja göra ont runt hela leden, även på undersidan. Ibland tillkommer vilovärk, rodnad och svullnad. Till och från kan knölen bli inflammerad, den blir då röd och varm och ger ännu mer besvär.
Diagnostik
För diagnos krävs förutom undersökning en vanlig belastad skelettröntgen.
Behandling utan operation
Behandlingen består i början av skojustering exempelvis stel ”rullsula”, detta kan man få hjälp med i sportaffärer, ortopediska verkstäder eller liknande. Sulan gör att det är lättare att avveckla steget och symtomen minskar. Man kan också prova skor med stel sula exempelvis vandringskängor och MBT-skor.
Har man värk och svullnad kan inflammationsdämpande mediciner lindra besvären. Det finns ingen behandling som botar grundsjukdomen.
Behandling med operation
Operationen görs vanligtvis i lokalbedövning som ett dagkirurgiskt ingrepp och tar 20-40 minuter. Din behandlande läkare får efter granskning av röntgenbilderna i samråd med dig föreslå den bästa behandlingen. Vi kan i dagsläget inte byta ut leden.
I tidigt skede kan man ibland bara avlägsna benpålagringarna, det brukar vara effektivt om det är stora pålagringar i leden på ovansidan av grundleden.
Ibland görs en förskjutning av ledhuvudet. Man får då lättare att avveckla steget och ibland ökar rörligheten något.
Om förslitningen är kraftig gör man en steloperation av stortåns grundled. Man tar då bort den lilla men ofta smärtsamma rörlighet som finns kvar i leden. Med en stelopererad led kan du gå obehindrat.
Operationen avslutas med att foten lindas med stort mjukt bandage och du får en sandal. Innan hemgång får du träffa din läkare för mer information om ingreppet och frågor besvaras. Efter operationen ska du vila med foten i högläge i cirka 1 timme och du får någonting att dricka.
Efter operationen
Förband
Närmast huden har du ett operationsförband, som helst ska sitta på tills stygnen tas bort efter cirka två veckor. Om det blöder igenom när du är nyopererad, förstärk förbandet med ytterligare kompresser och elastisk linda. Om förbandet är blodigt, blir mycket smutsigt eller vått kan det bytas under rena förhållanden.
Belasta/Skor
Oftast får man gå på foten och belasta så mycket som smärtan tillåter, använd i början den sandal du får av oss. Så fort man tagit stygnen kan man börja med andra skor, vanligtvis är en mjuk gymnastiksko bäst i början. Kryckor behövs oftast inte utom när man opererar bägge fötter samtidigt.
Hygien / Dusch
Håll förbandet torrt och rent, skydda med plast vid dusch. Man kan duscha eller bada hela foten när såret är helt läkt.
Läkemedel
Lokalbedövningen du får vid operationen verkar i 6-8 timmar, innan bedövningen släpper bör man påbörja smärtlindrande behandling och vila med foten i högläge. Behovet av smärtlindring varierar, oftast behövs regelbunden smärtlindring några dagar men en del har ont längre tid. Recept på värktabletter skrivs ut vid operationen och kan hämtas på apotek. Oftast kan man fortsätta sin vanliga medicinering, vid tveksamhet fråga din läkare.
Stygn
Efter ca 2 veckor tar man bort stygnen antingen på din mottagning eller hos distriktssköterskan.
Svullnad
Alla nyopererade fötter svullnar länge, ibland flera månader. Sitt med foten i högläge och höj gärna fotändan i sängen (lägg kudde under madrassen) speciellt första veckan. Högläge minskar också smärtan efter operationen. Använd stödstrumpor så fort du kan eller ha fot och underben lindade så länge svullnaden kvarstår.
Sjukskrivning
Sjukskrivningens längd varierar beroende på typ av ingrepp och vilket slags arbete man har men ofta behövs minst 2 veckors vila. Tungt stående/gående arbete kräver ofta 6-8 veckors sjukskrivning.
Kontroller efter operation
Oftast kommer man tillbaka till sin läkare efter 6-8 veckor för kontroll ibland med röntgen, ett bra tillfälle att få svar på ytterligare frågor.
Komplikationer
Den vanligaste komplikationen är infektion, denna är oftast ytlig och kräver endast sårvård och undantagsvis antibiotika. Djup infektion är mycket ovanligt vid denna typ av operation. Mindre nervpåverkan med känselbortfall i operationsområdet förekommer. Blodpropp är ovanligt och motverkas med rörelseträning och högläge.
Om det uppstår besvär efter operationen
Kontakta i första hand din behandlande klinik:
FotCenter Stockholm: 08 572 343 80
FotCenter Göteborg: 031 389 62 90
Gikt
Inledning
Gikt är en inflammation på grund av utfällning av urinsyrakristaller. Vanligen är det stortåns grundled som drabbas, men det kan förekomma i alla leder, liksom i slemsäckar och senskidor.
Orsak
Höga urinsyranivåer (urat) i blodet ökar risken för att det bildas kristaller. Detta är till stor del är ärftligt, dock kan viss typ av kost bidra till att utlösa en giktattack. Hög konsumtion av alkohol (framför allt öl), rött kött, inälvsmat och sill inverkar negativt.
Gikt är betydligt vanligare hos män än kvinnor, övervikt är också en bidragande faktor liksom vissa mediciner.
Symptom
En giktattack ger akut svår smärta, rodnad och svullnad av den drabbade leden. Ofta är området påtagligt ömt för beröring, bara att ha täcket mot tån kan vara smärtsamt. Ibland får man också allmänpåverkan med feber.
Diagnostik
Vanligen tar man ett blodprov för att mäta urat, ibland tas röntgen (för att utesluta andra orsaker till besvären och se eventuell påverkan på skelettet).
Behandling
Behandling av en akut giktattack består av hög dos av antiinflammatorisk medicin
(t ex Etoricoxib eller Naproxen) under ca en vecka, då brukar besvären klinga av ganska snabbt. Om man har mycket höga urinsyravärden och/eller frekventa attacker kan man överväga förebyggande behandling med urinsyrasänkande medicin (Allopurinol) som då tas dagligen. Forskning har på senare tid visat att det kan vara en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom att ha höga nivåer av urinsyra, vilket har gjort att man numera är mer aktiv med förebyggande behandling. Allopurinolbehandling påbörjas med en låg dos som successivt trappas upp tills man fått avsedd effekt på uratvärdet. Denna behandling sköts vanligen av allmänmedicinare eller reumatolog. Om man besväras av stelhet i leden efter en giktattack kan det vara av värde att träffa en fysioterapeut för att få hjälp med att återfå rörligheten och komma tillbaka till att belasta normalt på foten.